Asumistottomuksemme ovat muuttuneet – remontoi näin…

DSC_0127_1203x800

Asumistottumuksemme ovat muuttuneet. Asumisen helppous ja mukavuus ovat tavoiteltavia asioita; lämmintä vettä saadaan hanasta ja huonelämpötila nousee termostaattia kääntämällä. Vanhoja rakennuksia ei ole suunniteltu tällaiseen elämiseen – sen vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota näihin asioihin vanhan rakennuksen remonttia suunniteltaessa.

Vedenkäyttömme ja sitä myöten rakennusten kosteusrasitus on lisääntynyt oleellisesti. Esimerkiksi sisätiloissa olevat saunat, suihkut ja pesukoneet nostavat kosteuskuorman tasolle, josta aiheutuu ongelmia talolle ja sen rakenteille, mikäli rakenteet ja ilmanvaihto eivät ole kunnossa. Nykyaikana nelihenkinen perhe tuottaa keskimäärin 10 litran kosteusrasituksen vuorokaudessa. Kosteus on poistettava rakennuksesta ilmanvaihdolla.

Vanhat talot ovat usein vetoisia, joka johtuu lähes poikkeuksetta talon ulkovaipan ilmavuodoista, ei siis liian vähäisestä eristemäärästä. Hyvin toimiva ulkovaippa on ilmanpitävä – siinä ei ole rakennusvirheistä johtuvia reikiä ilmansulkupaperissa tai höyrynsulkumuovissa ja asennus on tehty asianmukaisesti.

Ilmatiivis rakennuksen ulkovaippa on edellytys tasaiselle ja miellyttävälle sisälämpötilalle, puhtaalle sisäilmalle sekä tasaiselle lämpötilalle säästä riippumatta. Vedottomassa rakennuksessa voidaan lämpötila pitää matalampana asumisviihtyisyydestä ja -terveydestä tinkimättä. Ilmatiivis rakennus on energiatehokas ja viihtyisä asua. Vetoisen talon lämpötilan tulee olla 3 – 4 astetta korkeampi kuin vedottomassa rakennuksessa, jotta lämpötila tuntuu miellyttävältä ja tasaiselta. Yhden asteen lämpötilan nosto kasvattaa energiakulutusta noin 5 %.

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.