”Pelkäsimme jo pahinta, mutta…”

hometutkimus

Pirkanmaalla asuva viisihenkinen perhe koki viime syksynä pahan säikähdyksen:

- Kaverit alkoivat varovaisesti puhumaan kuinka vaatteemme ja kotimme olivat alkaneet haista homeelle. Lisäksi huomasimme kuinka talon sisäseinien alaosiin ja vuodevaatelaatikon alle alkoi viime syksynä ilmestyä pieniä homepilkkuja.

– Säikähdimme tosissaan ja aloimme selvittää, että mitäs tämä on, perheen isä Tomi kertoo.

- Energiavarman Matti Torkkola lupasikin tulla käymään ja sovittiin tutkimuspaketista, jolla ongelman syyt selviäisivät ja päästäisiin niihin kiinni.

Homeen hajua ja järkyttävän kostea sisäilma

Energiavarman tutkimuksissa ja mittauksissa todettiin heti, että 1970 –luvulla rakennetussa kodissa oli sisäilmaongelma. Kodissa oli homeen hajua. Lisäksi ilmankosteus oli huomattavan korkea. Samalla todettiin, että seinän ja lattian liitoskohdassa on runsaasti ilmavuotoja. Käytännössä rakennuksessa hengitettävä sisäilma tuli samaisten ilmavuotojen kautta tuoden mukanaan samalla sisäilmaan rakenteiden epäpuhtauksia.

− Painovoimaisessa ilmanvaihdossa oli selkeitä ongelmia ja korvausilmaa virtasi huoneisiin vääristä paikoista, kun ilmanvaihtoventtiilit puuttuivat tai ne oli tukittu, Tomi muistelee. Talon alapohjan osalta päädyttiin vielä tarkempiin tutkimuksiin ja lattia aukaistiin.

– Pelkäsimme siellä olevan varsinaisen homeiden pesän, mutta mitään sellaiseen viittaavaa ei löytynyt. Alapohjan aukaisun yhteydessä ilmavuotopaikat tiivistettiin, jolloin hallitsemattomat virtaukset sieltäkin loppuivat, Tomi kertoo.

Ongelmien syyt korjattu

Energiavarman tekemien tutkimusten ja mittausten jälkeen todettiin, että kohonneiden kosteuspitoisuuksien syynä on normaalit asumisen tuottamat kosteudet. Ne eivät poistuneet puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi, vaan aiheuttivat jopa alkavaa homekasvustoa seinäpinnoille.

– Kolmen lapsen märkiä ulkovaatteita kuivattiin sisätiloissa, pyykkiä kuivattiin olohuoneessa, pesuhuoneen ovi jätettiin auki saunan ja suihkun jälkeen ja pojat juoksivat hikipäässä sisälläkin, luettelee Tomi kosteuden lähteitä.

– Ja koko talossa ei ollut kunnollista ilmanvaihtoa. Energiavarman tekemän tutkimuksen ja siinä saatujen ohjeistuksien ja suunnitelmien mukaan tiivistettiin lattia-seinäliitoksen ilmavuodot ja asennettiin tuloilmaventtiilejä oikeisiin paikkoihin ja tehostettiin poistoilmanvaihtoa jotta ilmanvaihto saatiin toimimaan oikein.

Lisäksi Tomi kertoo saaneensa paljon neuvoja hyödyllisiä kikkoja ilmanvaihdon ja kosteuskuorman hallintaan.

– Näitähän ei ilman neuvomista voi tietää ja siksikin Energiavarman tutkimus opastuksineen tuli tosi tarpeeseen
, Tomi sanoo.

Loppu hyvin – kaikki hyvin

Syksyllisen alkusäikähdyksen jälkeen Tomi kertoo mielessä käyneen kaikki pahimmatkin pelot läpimädästä hometalosta, jossa ei voisi enää asua. Nyt helpotus on suuri, kun ongelmien syyt ovat löytyneet, ne on kirjattu ja suurin osa ehdotetuista asioista on jo toteutettukin.

- Ostimme talon viisi vuotta sitten ja sinä aikana perheemme on kasvanut kolmella lapsella. Asumisympäristö on kovasti muuttunut pyykinpesun, suihkuttelun ja lisääntyneen henkilömäärän vuoksi. Kaikki on tapahtunut pikkuhiljaa, eikä muutoksia ole itse tajunnut, Tomi sanoo.

Energiavarman asiantuntijoita hän kiittelee kovasti kaikista suullisesti ja kirjallisesti saamistaan neuvoista, vinkeistä ja ohjeista.

– Lähes kokonaisen päivän Torkkolan Matti kertoi asioista naamatusten ja sen lisäksi kaikki asiat oli tiivistetysti kirjattu kirjalliseen raporttiin.

– Tämmöinen tutkimus meillä tarvittiin ja suosittelen kyllä lämpimästi sitä muidenkin koteihin!

- Se antaa varmuutta asumiseen, kun tietää miten oma talo toimii eri tilanteissa ja missä kunnossa se on perusrakenteiltaan, Tomi tiivistää Varma-tutkimuksen hyödyt.

VARAA ILMAINEN TALOKATSASTUS TÄÄLTÄ

Kategoria(t): Kokemuksia Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.