”Rahalle saa hyvän vastineen”

ilmaventtili

– Alkuun olin vähän skeptinen koko tutkimusta kohtaan, mutta mitä enemmän asiasta kuulin, sitä vakuuttuneempi olin tutkimuksen tarpeellisuudesta meidän talossa. Näin kertoo Muuramessa asuva Ari Koponen, joka teetätti taloonsa Varmatutkimuksen syksyllä 2014.

Eniten Aria huolestutti talon painovoimainen ilmanvaihto, joka ajoittain tuntui riittämättömältä. Riittämätön ilmanvaihto aiheutti pääkipuja aamuisin

– Meillä on perheenjäsenten lisäksi kolme koiraa ja kun aamuisin herättiin, niin pää oli kipeänä ja huoneilma oli huonolaatuista. –Ajattelin, että jospa tutkimuksella saataisiin tähänkin ongelmaan vastauksia ja tilasin palvelun, Ari muistelee yhteistyön alkua.

Varmatutkimuksen aikana taloon synnytettiin voimakas alipaine, jonka avulla tutkittiin mm. rakenteiden ilmavuotoja. Lämpövuotojen dokumentoinnissa käytettiin lämpökameraa.

– Kameran kuvista näki todella selvästi, missä on kylmempiä paikkoja, kertoo Ari, joka seurasi tutkimuksen tekoa paikan päällä koko ajan.

– Tutkija sanoi, että kuvia ei tarvitse säikähtää, vaan ne näyttivät normaaleilta verrattuina muiden tämän ikäisten talojen tuloksiin. Tutkimusraportin ansiosta merkittävimmät vuotopaikat ovat nyt tiedossa ja niitä voidaan korjailla pintaremonttien yhteydessä.

Tutkimuksessa selvisi sekin, että talon ilmanvaihto on täysin riittämätön ja se oli myös väärin toteutettu.

–Vessassa oleva poistoilmaventtiili toimi käytännössä väärinpäin ja toi taloon korvausilmaa, levittäen wc:n hajut samalla huoneistoon.

– Tutkija antoi heti selvät neuvot, mistä paikkoja on tukittava ja mihin tarvitaan korvausilmaventtiileitä lisää.

– Ne oli hyviä neuvoja ja niiden pohjalta on helppo saada ilmanvaihto toimivaksi ja riittäväksi, Ari kertoo.

Vesijohdon jäätymisen syy selvisi

Varmatutkimus selvitti myös toisen ongelman, joka oli haitannut perheen asumista kovemmilla -20 -30 asteen pakkasilla.

– Kodinhoitohuoneen seinän väliin upotettu vesiputki aina jäätyi, mutta sen tarkkaa sijaintia ei kukaan tiennyt.

– Pelotti, että joudutaanko koko seinä purkamaan, että saadaan putken paikka selville. Lämpökamerakuvassa sen paikka kuitenkin näkyi selvästi ja nyt se on helppo paikantaa ja siirtää eristeessä sisemmäksi , Ari kertoo.

Sähkökeskusten avaaminen ja tarkistaminen on yleensä vaikeaa, koska keskuksen saa avata vain koulutuksen saaneet ammattilaiset. Energiavarman tekemän tutkimuksen yhteydessä myös talon sähköpääkeskus tarkistettiin ja lämpökuvattiin. Keskus olikin puhdistamisen tarpeessa, sillä sisältä löytyi monen sentin pölykerros.

– Pöly on herkkä syttymään, eikä keskuksen siisteyttä ole itse hoksannut edes seurata, Ari kertoo.

– En pidä tutkimuksen hintaa kalliina hyötyyn nähden, varsinkin kun saimme verotuksessa siitä vielä kotitalousvähennyksenkin. Rahalle saa tässä hyvän vastineen! – Olen näyttänyt raporttia ja kuvia kavereilleni ja suositellut homman tekemistä niidenkin vanhoihin taloihin.

Perustiedot, kohde Ari Koponen & Eija Tapiola:
– 1973 rakennettu ok- talo Muuramessa
– huoneistoala 130 m2
– öljylämmitys , kulutus 2600-2700 e /v
– puurunko tiiliverhous

Pyydä tarjous tutkimuskokonaisuudesta sinun kotonasi täältä

Asutko Pirkanmaalla tai Keski-Suomessa? Tilaa maksuton Talokatsastus täältä

Kategoria(t): Kokemuksia Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.