Suurin osa ikkunaremonteista on energiansäästön kannalta turhia

DSC_0124_1203x800

Energiahintojen noustessa, on rakennusalalle tullut paljon yrityksiä, jotka markkinoivat tuotteitaan sillä, kuinka nopeasti remontti maksaa itsensä takaisin säästyneenä energiana. Lähes jokainen vanhan omakotitalon omistaja on tutustunut ikkunaremonttimyyjien laskelmiin ja myyntipuheisiin. Heidän perustelunsa saavat lisäpontta tyytyväisiltä asiakkailta, jotka kertovat oman tarinansa siitä, kuinka vedontunne hävisi remontin jälkeen. Nämä kertomukset saattavat pitää paikkaansa, mutta yleensä sama mukavuus olisi saavutettu ilman 10 000 euron ikkunaremonttia, kun olisi tehty faktoihin perustuva tutkimus, jossa olisi selvitetty todellinen syy kylmän- ja vedontunteen aiheuttajalle. Kokonaisvaltaisella, faktoihin perustuvalla tutkimuksella vältytään turhilta remonteilta ja voidaan priorisoida kiireisemmät remonttitarpeet toteutettavaksi ensimmäisenä.

Tampereen teknillisessä yliopistossa on tekeillä väitöskirja, jonka mukaan suurin osa kylmän- ja vedontunteen takia tehtävistä ikkunaremonteista tehdään turhaan. Pekka Saatsin tutkimuksen mukaan ei ole perusteltua tehdä ikkunaremonttia pelkän energiansäästön takia, koska ikkunat ovat niin kalliita. Todellinen ikkunoiden energiahukka on yleensä seurausta ympäröivien rakenteiden eristevaurioista ja -puutteista, virheellisestä asennuksesta sekä tiivisteiden kulumisesta. Asianmukaiset korjaukset tekemällä voidaan saavuttaa muutaman sadan euron kustannuksilla lähes yhtä suuret tulokset kuin ikkunat kokonaan uusimalla.

Mikäli päätyy tekemään ikkunaremontin, tulee rakennuksen ilmanvaihtoon kiinnittää erityistä huomiota. Rakenteet tiivistyvät ikkunaremontissa ja usein ilmanvaihdon toiminta heikkenee oleellisesti. Tästä syystä rakennuksen sisäilman kosteus kasvaa. On tapauksia, joissa muuten hyväkuntoinen rakennus on homevaurioitunut lyhyessä ajassa ikkunaremontin jäljiltä, koska ei ole huolehdittu ilmanvaihdon toimivuudesta remontin jälkeen.

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.